Tillsyn temat för årets sista seminarium
Seminariet anordnades tillsammans med Naturvårdsverket och vände sig främst till personer som arbetar med tillsyn eller i verksamhet som tar emot tillsynspersonal. Deltagarna fick under seminariet lyssna till flera inbjudna talare kring ämnen som återbruk och återvinning, miljö- och avfallslagstiftningen och miljöstraffrättsutredningen.
– Vi fick en tydlig genomgång av gällande lagstiftning och utvecklingen på policyområdet samt hur tillsyn kan främja omställningen till en cirkulär ekonomi. Därutöver kunde vi lyssna till en rad inspirerande exempel från företag som presenterade affärsmodeller om hur de förebygger avfall och bidrar till resurshushållning och materialåtervinning samt hur man kan arbeta med tillsynen för att stödja dessa processer, berättar Tony Clark, som är ledamot i Delegationen och VD för Avfall Sverige.
– Särskilt intressant var att förstå att det finns mycket som redan kan göras inom ramen för befintlig lagstiftning för att tillsynen ska bidra till att främja utvecklingen av en cirkulär ekonomi, men konferensen gav också ett tydligt budskap om att de som arbetar med tillsyn behöver tillräckliga resurser och ytterligare kompetens för att kunna utföra sina uppgifter.
Vad var anledningen till att Delegationen valde att ordna ett seminarium på temat ”Stärkt cirkulär ekonomi genom förbättrad tillsyn”?
– Det är ett av tre områden som vi i delegationen uppmärksammade i vår årsrapport för 2022 och som vi menar förtjänar mer fokus. Tillsyn har en viktig roll i att stödja näringslivets omställning till en cirkulär ekonomi men är också viktig för att komma till rätta med den ökade avfallsbrottsligheten som vi ser tillta omkring oss.
Vad blir Delegationens nästa steg när det gäller detta område?
– Det är inte beslutat ännu men vi kommer självklart att gå igenom många av de kloka inspel som vi fick av talare och deltagare under konferensen för därefter ta ställning till vad nästa steg skulle kunna bli.
Ingela Hiltula och Tony Clark.
Workshop för att hitta lösningar
Dagen avslutades med en workshop på temat: ”Hur kan min organisation överbrygga hinder mot cirkulära lösningar?” Workshopen leddes av Ingela Hiltula som är avdelningschef på Naturvårdsverkets kretsloppsavdelning.
Hur gick workshoppen?
– Den gick bra. Det var extra kul att några kommunala miljöchefer deltog digitalt, berättar Ingela.
Kom det fram några bra idéer för att överbrygga hinder för cirkulära lösningar?
– Framför allt lyftes vikten av tillsyn för att de seriösa aktörerna inte ska drabbas av osund konkurrens från företag som inte följer reglerna. Men det lyftes även att tillsyn inte kan lösa allt utan det behövs flera samverkande styrmedel för att nå hela vägen.
Kommer Naturvårdsverket och Delegationen att fortsätta att samarbeta i dessa frågor?
– Det ser jag som mycket troligt. Delegationen har ett stort nätverk som Naturvårdsverket gärna delar.
Presentationer från seminariet
Miljö- och avfallslagstiftningen möjliggör
cirkulär ekonomi - Avfall Sverige (pdf)
Avfallstiillsyn i Stockholm stad - Miljöförvaltningen Stockholm stad (pdf)
Cirkulärt byggande och återbruk - Bruksspecialisten (pdf)
Pågående nationella utredningar och aktiviteter inom avfallsområdet,
däribland insatser för att motverka avfallsbrot - Naturvårdsverket (pdf)
Resursperspektivet, exempel från Skanska - Boklok (pdf)
Miljöstraffrättsutredningen - Statens Offentliga Utredningar (pdf)
Återvinningsperspektivet - Ökad cirkularietet genom förbättrad tillsyn - Ragn-Sells (pdf)