Fokus på affärsnytta och kritiska råvaror på Delegationens årskonferens

2023-11-27 | Den 21 november genomfördes Delegationen för cirkulär ekonomis årskonferens. Affärsnyttan med den cirkulära utvecklingen och kritiska råvaror var huvudämnena under dagen. Men årskonferens var även ett bra tillfälle för att träffas och hitta samarbeten.
Mötesrum där personer sitter i rader på stolar och lyssnar på talare som står längst fram

Årskonferensen hölls i Naturvårdsverkets lokaler i Stockholm och cirka 50 personer deltog på plats. Men det gick även att vara med på distans via Youtube.

– Årskonferensen visade bredden i vad vi arbetar med: Andrahands-försäljning, genomförda strategier hos stora företag, materialåtervinning, EU:s ambitiösa regelverk, standardisering och möjligheter inom globala handelsinstitutioners ramar. Kretsloppssamhället går att förverkliga tack vare att så många bidrar till utvecklingen, och årskonferensen gav tillfälle att mötas och samarbeta, säger Tomas Kåberger som är ordförande för Delegationen.

På förmiddagen presenterade Tomas Kåberger, tillsammans med Delegationens kanslichef Ylva Notini Wallén, året som gått och vilka planer som finns för 2024. Deltagarna fick även lyssna till flera inbjudna talare från näringslivet som berättade om affärsnyttan och lönsamheten med den cirkulära utvecklingen:

  • Jonas Åström, VD och Sebastian God försäljningschef, från Rekomo berättade om hur de lyckats med att skapa lönsamhet genom sin affärsidé att inreda kontor med återbrukade möbler.
  • Niklas Engberg, Senior Manager Public Affairs på Coca-cola berättade om hur man där arbetar för cirkulära dryckesförpackningar och vilka utmaningar, möjligheter och attityder som finns.
  • Paulina Edblad Granholm Senior Business Development Manager från Scania berättade om deras implementering av cirkularitet i olika delar av sin verksamhet. Hon visade bland annat upp några exempel och delade med sig av insikter och lärdomar som man har fått med sig hittills.
  • Annika Kühner hållbarhetschef Norden på Electrolux, berättade om deras väg mot cirkularitet och att man vill erbjuda cirkulära lösningar för längre livslängd på deras produkter med mindre påverkan på miljön.
    Förmiddagen avslutades med ett panelsamtal lett av Delegationens ordförande Tomas Kåberger. Panelen bestod av Jonas Åström, Niklas Engberg och Annika Kühner.

På eftermiddagen var fokus för konferensen de kritiska råvaror som behövs för elektrifiering. Deltagarna fick lyssna till ett flertal inbjudna talare för att få en aktuell bild från både näringsliv, forskning och hur EU-lagstiftningen utvecklas:

  • Anders Wijkman, hedersordförande Club of Rome och medlem i FN:s Resurspanel (IRP) redogjorde för huvuddragen i en kommande ”Flagship Report” från FN:s Resurspanel kring Naturresursanvändningen i världen med bland annat historiska trender, scenarier för framtiden, miljö- och klimatkonsekvenser, rättvisefrågor, geopolitiska aspekter med mera.
  • Maria Ljunggren, docent i hållbara materialsystem vid Chalmers tekniska högskola pratade om en cirkulär ekonomi för kritiska material och vad det innebär att en råvara är kritisk. Hon pratade också om vilka möjligheterna och utmaningarna är för en mer cirkulär ekonomi för kritiska råvaror.
  • Daniel Berlin, handläggare på kretsloppsavdelningen vid Naturvårdsverket pratade om EU:s värdekedjeperspektiv och livscykeltänk för kritiska råvaror. Hans presentation tog avstamp i Europaparlamentets och Rådets förordning om inrättande av en ram för säkerställande av trygg och hållbar försörjning av kritiska råvaror (CRMA).
  • Raul Carlsson, RISE och Laura Linnala från SIS pratade om vad Sverige kan vinna på att leda europeisk standardisering av cirkulär ekonomi.
  • Anders Ahnlid, generaldirektör Kommerskollegium berättade om deras arbete kring cirkulär ekonomi.

På eftermiddagen hölls också ett panelsamtal lett av Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete på avdelningen för industriell miljöteknik vid Linköpings universitet Mattias är även en av Delegationens ledamöter. Panelen bestod av Daniel Berlin och Maria Ljunggren.

Sändningen av konferensen kommer att textas och läggas ut här på Delegationens hemsida inom kort. Nästa årskonferens kommer att hållas den 19 november 2024.