Rund eld med svart bakgrund

Frukostwebbinarium om cirkulära investeringar

Delegationen, KTHs forskningsplattform Industriell Transformation och Teknikföretagen bjuder in till ett frukostwebbinarium den 5 april: Om Cirkulära investeringar – en nödvändighet för den gröna omställningen i svensk industri.

Årligen görs miljardinvesteringar i svenska fabriker, byggnader och produktionsutrustning. Över 1 000 miljarder kronor investeras nu också i norra Sverige, en av de absolut största industriinvesteringarna i modern tid. Investeringarna behövs för den gröna omställningen, men för att de ska bli hållbara behöver de styra bort från det linjära. Cirkulära investeringar blir därför en nyckelfaktor. Det betyder att varje ny investerad krona bör vara en cirkulär krona – inte en linjär. Vad betyder det i realiteten för ett investeringsprojekt?

Webbinariet vill sätta cirkulära investeringar på kartan och lyfta möjligheter, utmaningar och vad cirkulära investeringar är i praktiken. Bland talarna deltar:

  • Peter Larsson, regeringens samordnare för samhällsomställning, Näringsdepartementet
  • Maria Persson Gulda, CTO, H2 Green Steel
  • Åsa Domeij, hållbarhetschef Axfood och ordförande Delegationen för cirkulär ekonomi
  • Anders Kärrberg, Head of Global Sustainability, Volvo Cars och delegat Delegationen för cirkulär ekonomi
  • Mikael Bohman, Front End Study Project Manager, AstraZeneca
  • Monica Bellgran, Professor KTH och delegat Delegationen för cirkulär ekonomi
  • Nina Andrén, Director of Manufacturing, AstraZeneca
  • Karin Aase, enhetschef handel och hållbarhet, Teknikföretagen

Webbinariet arrangeras av Delegationen, KTHs forskningsplattform Industriell Transformation och Teknikföretagen.

Eventet är öppet för alla och sänds live via Delegationen för cirkulär ekonomis YouTube-kanal, följ denna länk Länk till annan webbplats. eller anmäl dig nedan så får du en påminnelse och länken utskickad igen någon dag innan seminariet.

Webbinariet kommer spelas in och finnas tillgängligt i efterhand.

Porträtt på Ylva Norén

"Detta webbinarium är intressant för alla som vill vara delaktiga i den cirkulära omställningen av Sverige, eftersom ett livskraftigt näringsliv med cirkularitet som grundtanke är en av nyckelfaktorerna. Delegationen menar att varje krona som investeras i fabriker och logistiksystem ska vara cirkulär, för vi får leva med resultaten i driftsfasen i decennier. Det är särskilt viktigt i den typ av kapitaltung industri som vi ser i norra Sverige, men principerna kan och bör tillämpas nationellt," säger Ylva Norén, kanslichef Delegationen för cirkulär ekonomi.