Tre elever sitter vid ett bord med sina laptops

Nynäshamn upphandlade begagnad elektronik och fick bättre elevdatorer

Nynäshamns kommun ändrade kraven i sin upphandling av elektronik och fokuserade på funktion i stället för på pris. Resultatet blev att kommunen kunde köpa datorer till sina elever som de inte haft råd med annars.

-När vi gjorde upphandlingar av elektronik tidigare gick vi nästan enbart på pris, medger Lina Axelsson Kihlblom, biträdande kommundirektör i Nynäshamns kommun. Då fick vi bara skräp. Den här gången fick vi i stället datorer som nästan är i nyskick och av en typ som vi inte haft råd med om vi köpt in dem helt nya.

Rätt frågor

Sebastian Holmström, hållbarhetschef på det cirkulära It-bolaget Inrego som vann upphandlingen, menar att Nynäshamns kommun ställde rätt frågor.

-Många försöker upphandla cirkulärt men tänker linjärt, menar han. Till exempel genom att kräva att vi ska kunna leverera en och samma modell. Nynäshamns krav handlade i stället om vad datorerna skulle kunna leverera och då kunde vi komma överens om ett par modeller som möter deras behov.

Inga klagomål

Hittills har Inrego levererat nästan 1000 begagnade datorer till kommunen; utrustning som Nynäshamns elever har med sig under högstadietiden. Några klagomål om att de inte fått helt fabriksnya datorer har inte hörts.

-Inom familjen ärver man ju oftast varandras mobiltelefoner och datorer, menar Lina Axelsson Kihlblom. Dessutom är ungdomar väldigt medvetna när det gäller hållbarhet.

Köpa tillbaka

Sebastian Holmström är förstås glad över att det finns kommuner som visar vägen för andra. Inrego skulle dessutom kunna sluta cirkeln genom att köpa tillbaka datorerna från Nynäshamns kommun om de vill byta modell.

-Även om en dator är 6 - 7 år gammal går den att använda, även om den då har ett lägre värde. Under pandemin har vi emellertid sett att priset även på äldre elektronik har gått upp, säger han.