Illustration av byggnaderna på site zero uppifrån

Med Site Zero ska en ny tideräkning för plaståtervinning starta

Med en ny och effektivare anläggning, Site Zero, ska klimatpåverkan från plaståtervinning ned till noll. Det menar Mattias Philipsson, vd för Svensk Plaståtervinning som idag presenterade miljardsatsningen som ska göra det möjligt för flödena av plast att bli cirkulära.

Mattias Philipsson startade sin presentation med att peka på att han som vd och ledamot i Delegationen för cirkulär ekonomi har som uppgift att se till så att Sveriges näringsliv ska stötta arbetet mot en cirkulär ekonomi. Dessutom att alla producenter har ett ansvar för att ta hand om det som sätts på marknaden.

Nya förutsättningar

Han menar att förutsättningarna för detta har blivit verklighet för hans bransch genom Site Zero. Den unika anläggningen har, bland annat, möjliggjorts genom ett bidrag från Klimatklivet på 180 miljoner kronor. Om två år, 2023, ska den stå klar i Electrolux gamla fabriker i Motala. På de 60 000 kvadratmetrarna ska 200 000 ton plastförpackningar sorteras varje år. Omkring 100 nya arbetstillfällen kommer att skapas i och med öppnandet.

Utökad sortering

-Dagens utmaningar för plaståtervinningen har dels varit tekniken som gjort det svårt att sortera ut vissa material, dels att det inte funnits någon marknad för vissa produkter, menar Mattis Philipsson.
Med Site Zero kan vi gå från att sortera ut fyra fraktioner till att kunna identifiera hela 12 olika plaster som sorteras i en hastighet på 1000 förpackningar per sekund. Dessutom kommer vi att ha en separat anläggning för sådan plast som är svår att hantera, som laminat till exempel.

Koldioxidlagring

Den plasten ska nu återvinnas kemiskt eller som råvara till kompositprodukter som bullerplank och parkbänkar. Det som återstår av plastavfall kommer att skickas till ett företag som genom så kallad CCS-teknik (Carbon Capture Storage), ser till så att koldioxiden inte kommer ut i atmosfären genom att lagra den djupt ned i marken.
Dessutom ska Site Zero enbart använda klimatkompenserad, förnybar energi. Planer finns även på att installera solceller på det stora, platta taket och därigenom producera egen el.

Nästa steg i för Svensk Plaståtervinning tas 2025, då en ny tvättanläggning ska vara på plats och då kan företaget börja producera egen, återvunnen råvara av plast.

Läs mer om Klimatklivet Länk till annan webbplats.

Svensk Plaståtervinning Länk till annan webbplats.